Ak mr blonde

Game randomly freezes my whole PC during gameplay

6 posts in this topic

This weird issue happens a couple times a night when playing DayZ. After about an hour or so my whole computer will freeze, even the sound. I cant Alt-tab out, i cant CTRL-ALT-Delete to the task manager. But after about 2 minutes itll unfreeze and everything will be all good. i This is the only game this happens to me on. ive ran it on 32 and 64 bit. ive uninstalled and reinstalled the game. my drivers are up to date. anyone else having this issue?

Thanks! 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Ak mr blonde said:

This weird issue happens a couple times a night when playing DayZ. After about an hour or so my whole computer will freeze, even the sound. I cant Alt-tab out, i cant CTRL-ALT-Delete to the task manager. But after about 2 minutes itll unfreeze and everything will be all good. i This is the only game this happens to me on. ive ran it on 32 and 64 bit. ive uninstalled and reinstalled the game. my drivers are up to date. anyone else having this issue?

Thanks! 

No I don't have this issue. Could be overheating. Do you monitor the heat of your CPU and GPU? CPUID HWMonitor is a good program for monitoring your system.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, nl said:

No I don't have this issue. Could be overheating. Do you monitor the heat of your CPU and GPU? CPUID HWMonitor is a good program for monitoring your system.

Yeah i have in the past, but my GPU and CPU never got into hot temperatures, and my fans were not working to hard to keep up with the cooling. so i didnt find it necassary to keep the overlay up with my temps. But when i play tonight i will monitor the temps closely and see if there is a correlation.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Ak mr blonde said:

Yeah i have in the past, but my GPU and CPU never got into hot temperatures, and my fans were not working to hard to keep up with the cooling. so i didnt find it necassary to keep the overlay up with my temps. But when i play tonight i will monitor the temps closely and see if there is a correlation.  

Those fans not ramping up could be the actual problem :p Of course, things can change in a system and temps that were before low could now be high because of faulty fans, old thermal paste, dust build up in heat sinks, bad cable mangement. Also take a look at processes running in the background, CPU usage, RAM usage (does it get to 100%). Maybe gives us your system specs?

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, nl said:

Those fans not ramping up could be the actual problem :p Of course, things can change in a system and temps that were before low could now be high because of faulty fans, old thermal paste, dust build up in heat sinks, bad cable mangement. Also take a look at processes running in the background, CPU usage, RAM usage (does it get to 100%). Maybe gives us your system specs?

it happened again and my CPU and GPU temps were 49'C and 50'C. my fans do ramp up the way they should, and if they dont i can press a button to make them go full blast I have a MSI Dominator Pro gaming laptop. it has a GTX 1060 6GB vram, 8 GB of ram, CPU: i7 6700 k, and i have the game install on a Pcie SSD drive. i have most of my background programs shut off, the ones that stay on is the killer internet software, nahimic audio, and shadowplay. im constantly recording, so maybe ill make a clip of it next time it happens.

Edited by Ak mr blonde

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Ak mr blonde said:

it happened again and my CPU and GPU temps were 49'C and 50'C. my fans do ramp up the way they should, and if they dont i can press a button to make them go full blast I have a MSI Dominator Pro gaming laptop. it has a GTX 1060 6GB vram, 8 GB of ram, CPU: i7 6700 k, and i have the game install on a Pcie SSD drive. i have most of my background programs shut off, the ones that stay on is the killer internet software, nahimic audio, and shadowplay. im constantly recording, so maybe ill make a clip of it next time it happens.

Those temps seem fine. Hard to give you more tips. Maybe some process is freezing your SSD temporarily or fills your RAM? Does it happen when you turn off shadowplay? Do you also constantly record the games that do not freeze? Could it be a pagefile that gets full because of recording? I am stretching here.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Similar Content

    • By HABITUALOFFENDER
      I just installed windows 10 on a NvME drive and I am having issues where my Dayz is randomly while playing going to a black screen this happens sometime within 30 mins of playing.. The screen remains black and is frozen even when I open task manager and although I can see the ALT-TAB selection windows on the black screen monitor it wont minimize or allow other programs to be ontop of it.

      I have a Windows 7 SSD installation on the same computer still from my old hardrive and that version runs good with the same settings.
      I Have been playing Dayz X64 but I will run 32bit next time I play and see if that has the same problem.
      I also Verified the game files.
      I have launch options
      -noSplash -noPause -maxMem16384 -maxVRAM4095 -CpuCount=4 -exThreads=4 -malloc=system

      Windows 10 pro x64
      i5-4690k
      ASUS Z97-E
      16GB ram Averix 1600mhz
      Nvidia Geforce GTX 960
    • By _sanex
      So I have been getting really bad freezes almost half a year now. I have been trying to monitor my temperatures of my components but they seem quite normal. Freezes last long and makes Dayz unplayable in anywhere but forests and plain fields. I have 60-140 fps all the time but those freeze spikes just come out of nowhere. My computer is 4 ½ years old now and I'm thinking that there is some problem in my hard drive.. I hope we can fix this problem and I'm here to inform you about everything you ask me. I wouldn't really want to invest in new parts but if it's the only option I will have to do it.

      My specs (Asus CM6870-US-3AD prebuilt):

      -Processor: Intel Core i7-3770 3.4GHz (64bit Quad-Core)
      -Memory: 16GB DDR3 1600
      -Storage: 540GB and 372GB HDD
      -PSU (changed): SilentiumPC Vero L1 650W (80Plus)
      -GPU (changed): MSI GTX 960 GAMING 2G
      -Motherboard: ASUS H77
    • By bayern1442
      Every time I join an experimental server my game works fine until it freezes after about 5-10 minutes of gameplay. I always have to force shutdown my pc because alt+tab wont work. I don't know if this is a known issue or not but I just wanted to point it out.